Waarom diëten tijdens de overgang niet werken

Een dieet is zelden succesvol. Investeer in consistente gewoontes zodat je nooit meer op dieet gaat.

Door:

Mireille Blommaert

Gepubliceerd op:

11-01-2024
BlogBody
Diëten werkt niet als je tijdens de overgang aankomt in gewicht.

Het nieuwe jaar brengt vaak het verlangen met zich mee om een frisse start te maken, om veranderingen aan te brengen in je leven. Maar heel eerlijk, rigoureuze diëten zijn meestal niet duurzaam en bieden op de lange termijn weinig voordelen voor je lichaam. 

In plaats van te kiezen om het roer helemaal om te gooien, kunnen makkelijke maar consistente aanpassingen een wereld van verschil maken voor je gezondheid en welzijn, vooral tijdens de overgang. In deze blog lees je meer waarom diëten tijdens de overgang niet effectief zijn.

Veelgestelde vraag: “Wat is het beste dieet om af te vallen?”

De overgang is een cruciale fase in je leven. Het is een periode van veranderingen je dagelijks leven beïnvloeden. Een veelbesproken onderwerp tijdens de overgang aankomen in gewicht en dus ook ‘diëten’. 

Diëten meestal niet succesvol. Dan heb ik het hier niet over een dieet bij een aandoening. 

Diëten richten zich vaak uitsluitend op gewichtsverlies, maar gewicht is een symptoom, niet de oorzaak. Het is verleidelijk om naar een dieet te grijpen als een poging om je gewicht te beheersen, vooral gezien de maatschappelijke druk op vrouwen om een bepaald lichaamsbeeld te behouden. Maar gewicht is slechts een onderdeel van je gezondheid.

Je lichaam verandert als je ouder wordt en dus ook je figuur. Het is niet realistisch om te streven naar het gewicht van toen je 20 of 30 jaar was.  Naarmate je ouder wordt, kom je vaak wat aan in gewicht. Een paar kilo aankomen is niet erg en kan juist gunstig zijn voor je gezondheid. Bij meer dan een paar kilo moet je in actie komen. 

Diëten tijdens de overgang

Traditionele diëten richten zich vaak op het beperken van calorieën, het vermijden van bepaalde voedselgroepen zoals koolhydraten of het volgen van strikte regels zoals heel weinig calorieën. Op de korte termijn werken alle diëten maar ze zijn meestal niet duurzaam op de lange termijn. Het is belangrijk om eten en je leefstijl te verbinden met gezondheid in plaats van uitsluitend met gewicht. Diëten zijn vaak te restrictief en leiden tot frustratie, waardoor ze op de lange termijn lastig vol te houden zijn. 

Vooral tijdens de overgang, wanneer het lichaam al te maken heeft met hormonale schommelingen, kunnen strikte diëten leiden tot extra stress en ongemak.

Een van de problemen met diëten is dat ze vaak voorbijgaan aan het feit dat iedereen uniek is. Iedereen heeft verschillende behoeftes. Dit hangt af van je lichaamsbouw maar ook of veel of juist weinig beweegt. Daarnaast spelen omgevingsfactoren zoals het hebben van stress ook een rol. Wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.

Bovendien verandert het lichaam aanzienlijk tijdens de overgang. Hormonale veranderingen beïnvloeden niet alleen je gewicht, maar ook de verdeling van vet en de stofwisseling. 

Streven naar hetzelfde gewicht als op jongere leeftijd is niet realistisch.

Voeding en welzijn

Een ander belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de relatie tussen voeding en algemeen welzijn. Tijdens de overgang ervaren vrouwen niet alleen veranderingen in gewicht, maar ook overgangsklachten zoals stemmingswisselingen, slaapstoornissen, en opvliegers. 

Een dieet dat zich uitsluitend richt op gewichtsverlies, zonder rekening te houden met andere symptomen, gaat misschien voorbij datgene waar het werkelijk om draait.

Het doel van diëten

Voordat je begint aan een nieuw dieet waarom zou je dan niet eerst controleren of je de basis onder de knie hebt? Doorgaan met een dieet zonder een stevige basis is als proberen een huis te bouwen zonder goede fundering.

Je doelen veranderen naarmate je ouder wordt. Waar hoe je eruitzag vroeger de boventoon voerde, wordt het nu steeds belangrijker om je goed te voelen en goed te kunnen bewegen. 

Je gewoonten moeten aansluiten bij je nieuwe doelen. In plaats van streng te zijn met je gewoonten, kun je streven naar een gebalanceerd leven. Het draait niet alleen om een gezond gewicht. Het gaat om het creëren van een levensstijl die past bij je behoeften tijdens de overgang.

Van diëten naar gezonde gewoonten

Een holistische benadering van gezondheid tijdens de overgang omvat niet alleen voeding, maar gaat ook over slaap, stressbeheer, en lichaamsbeweging. 

Het is tijd om het idee van ‘diëten’ te verschuiven naar een meer inclusieve benadering van gezondheid. In plaats van een ‘perfect’ gewicht na te jagen, streef naar een gezond en gebalanceerd leven waarin voeding een ondersteunende rol speelt in het bevorderen van je gezondheid en vitaliteit.

In plaats van te focussen op ‘diëten’, zou je nadruk moeten liggen op het aannemen van een gezond voedingspatroon dat aansluit bij de individuele behoeften van je lichaam. 

Door je omgeving en door alle mogelijke voedingskeuzes ben je misschien je innerlijke voedselstem kwijtgeraakt. Maar je lichaam geeft zelf aan wat het nodig heeft. 

Tijdens de overgang kan het zijn dat de balans door de hormoonveranderingen even zoek is. Dan moet je een nieuw evenwicht vinden. Het aanpassen van het voedingspatroon is essentieel om de gezondheid en je kwaliteit van leven te bevorderen. Dit kan helpen bij het verlichten van overgangsklachten en het handhaven van een gewicht wat bij jou past.

In plaats van diëten die zich richten op wat je niet mag eten, is het slimmer om een voedingspatroon te volgen dat past bij jouw behoeften. Zo’n aanpak is duurzaam heeft niet alleen een positief effect op je gewicht, maar ook op je algemeen welzijn tijdens de overgang en daarna.

Een dieet dat geen rekening houdt met je individuele behoeften en veranderingen van je lichaam kan leiden tot het obsessief bezig zijn met eten. De kans is dan groot dat je gaat jojoën. Je valt dan als je bent afgevallen weer langzaam terugv in je oude gewoonten en je wordt zwaarder dan voorheen.

Voedingspatroon

Een gezond voedingspatroon dat past bij de behoeften van het lichaam is essentieel voor welzijn en gezondheid. Door bewust bezig te zijn met eet- en leefstijlgewoonten zet je elke dag een positieve stap. 

Een voedingspatroon dat rijk is aan voedingsstoffen, gebalanceerd is en aangepast is aan de veranderende behoeften tijdens de overgang, draagt niet alleen bij aan een gezond gewicht maar je zal je ook fitter en energieker voelen.  

Naast je voeding is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan je slaapkwaliteit, stressbeheer. 

Basis om nooit meer te diëten

De basis voor een gezonde leefstijl is misschien een beetje saai. Maar het werkt wel. 

  • Eet gezond en voornamelijk plantaardig 
  • Eet bij elke maaltijd eiwitten
  • Drink voldoende water
  • Eet genoeg. Niet te veel maar ook niet te weinig
  • Beweeg voldoende en bij voorkeur buiten
  • Investeer in een goede slaapkwaliteit
  • Verminder je stress
  • Focus op energiemanagement
  • Richt je op het positieve
  • Wees blij met jezelf

Ik kan me voorstellen dat je in je leven al veel diëten hebt geprobeerd. Niets heeft uiteindelijk geholpen. Je komt steeds weer aan en op plaatsen waar je dat niet wil. 

Als je een stok achter de deur nodig hebt of een duwtje in de rug dan is het Meno Mastery traject voor jou perfect. Je zit niet vast aan een lang programma. In 3 sessies ontwikkel je samen met mij jouw persoonlijke leefstijlplan zodat je nooit terug moet vallen op een dieet. 

Kijk voor meer informatie op www.mireilleblommaert.nl of meld je meteen aan via de onderstaande button. 

Zoek meer artikelen