Vitaliteit tijdens de Overgang: Vind je kracht terug

De overgang is voor veel vrouwen een uitdagende periode, zowel fysiek als mentaal. Dit kan wel tien jaar duren en brengt vaak een gevoel van chaos en onbalans met zich mee. Maar het goede nieuws is: je kunt je vitaliteit terugvinden, zelfs in deze fase van je leven. In deze blog neem ik je mee…

Door:

Mireille Blommaert

Gepubliceerd op:

20-09-2024
BlogBody, Mind
Een vrouw die haar kracht terug vindt

De overgang is voor veel vrouwen een uitdagende periode, zowel fysiek als mentaal. Dit kan wel tien jaar duren en brengt vaak een gevoel van chaos en onbalans met zich mee. Maar het goede nieuws is: je kunt je vitaliteit terugvinden, zelfs in deze fase van je leven. In deze blog neem ik je mee door de belangrijkste aspecten van vitaliteit, gebaseerd op de Vitaliteitsschijf, een hulpmiddel dat je helpt balans te creëren in je leven zodat jij je weer vitaal voelt.

Wat is Vitaliteit?

Vitaliteit is simpelweg je levenskracht. Het gaat over hoe goed jij je voelt, zowel fysiek als mentaal. In mijn coachingstrajecten gebruik ik de Vitaliteitsschijf, die is opgebouwd uit vijf pijlers:

  1. Zelfbewustzijn
  2. Fysiek welzijn (je leefstijl)
  3. Mentaal welzijn
  4. Sociaal welzijn
  5. Spiritueel welzijn

Laten we deze schijf stap voor stap doornemen.

Zelfbewustzijn: De eerste stap naar vitaliteit

Zelfbewustzijn is waar het allemaal begint. De overgang komt vaak langzaam je leven binnen. In het begin merk je wat subtiele veranderingen, zoals meer stress of gevoelens van gejaagdheid, maar je koppelt dit waarschijnlijk niet direct aan de overgang. Omdat je druk bent, negeer je misschien deze signalen of schrijf je ze af als het gevolg van een hectisch leven. Hoe eerder je begrijpt wat er in je lichaam gebeurt, hoe sneller je stappen kunt ondernemen om in balans te blijven.

Het is daarom belangrijk om kennis te hebben van de overgang en wat er allemaal in je lichaam gebeurt en verandert. Neem de leiding over je eigen proces en zoek actief naar informatie en ondersteuning. Het is een natuurlijk proces, maar hoe je ermee omgaat, ligt in jouw handen.

Fysiek welzijn: Leefstijl aanpassen voor meer energie

Een van de grootste veranderingen tijdens de overgang is de daling van de hormonen oestrogeen en progesteron, die invloed hebben op je hele lichaam. Veelvoorkomende klachten zijn gewichtstoename, slecht slapen, stijve spieren en gewrichten. Een gezonde leefstijl kan helpen om deze klachten te verminderen of er beter mee om te gaan.

Een gezonde leefstijl bestaat uit vier onderdelen:

  • Voeding: Je lichaam heeft tijdens de overgang minder calorieën nodig. Ook al at je voor de overgang gezond, toch kan je gewicht toenemen. Het aanpassen van je eetgewoonten, zonder strikte diëten, kan een wereld van verschil maken. Tip: Houd een paar weken je voedingspatroon bij. De eetmeter van het Voedingscentrum is een handige app.
  • Beweging: In beweging blijven is belangrijk, zelfs als je moe of stijf bent. Regelmatige matig intensieve beweging, zoals wandelen of dansen, helpt om je energie te vergroten, je hoofd leeg te maken en je spieren en gewrichten soepel te houden.
  • Slaap: Slaapproblemen komen vaak voor tijdens de overgang. Dit varieert van moeite met in slaap vallen tot regelmatig wakker worden. Een goede nachtrust doet wonderen voor je vitaliteit.
  • Ontspanning: Ontspanning is net zo belangrijk als actief zijn. Het inbouwen van rustmomenten door de dag heen helpt je om niet overweldigd te raken door je dagelijkse taken.

Mentaal welzijn: De overgang is meer dan fysieke veranderingen

Naast fysieke veranderingen zijn er ook mentale uitdagingen tijdens de overgang. Hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat je sneller emotioneel wordt, een korter lontje hebt of last hebt van huilbuien. Ook kunnen klachten zoals hersenmist, vergeetachtigheid en concentratieproblemen invloed hebben op je mentale welzijn.

Het is belangrijk om tijdens de overgang je mindset te onderzoeken: hoe ga je om met emoties? Kun je jezelf accepteren zoals je bent? Door je mentale welzijn te ontwikkelen, kun je beter omgaan met de ups en downs van deze levensfase.

Sociaal welzijn: Je omgeving en je relaties

Je sociale omgeving speelt een grote rol in je welzijn. Wie zijn de mensen om je heen? Ondersteunen zij je of kosten ze je energie? Tijdens de overgang is het belangrijk om jezelf te omringen met mensen die bijdragen aan je groei en geluk. Dit kan betekenen dat je keuzes maakt die niet altijd gemakkelijk zijn, zoals het loslaten van relaties die je niet meer dienen.

Vrouwen in de overgang zijn vaak ook geneigd om hun carrière te heroverwegen. Deze fase in je leven kan een periode van reflectie zijn waarin je onderzoekt wat je echt wilt in je werk en leven.

Spiritueel welzijn: Zingeving in een nieuwe levensfase

De laatste pijler van de Vitaliteitsschijf is je spiritueel welzijn, oftewel zingeving. Tijdens de overgang denk je waarschijnlijk meer na over wat je hebt bereikt, maar vooral ook over wat je nog wilt. Je vraagt je af: wat geeft mijn leven betekenis? Dit is een perfect moment om je waarden opnieuw te ontdekken en te bepalen wat jouw levensdoel is voor de komende jaren.

Zingeving helpt je om richting te geven aan je leven en zorgt ervoor dat je je vitaler voelt. Het is de sleutel om je leven bewust te leven, in plaats van dat het leven jou leidt.

In balans komen en blijven

De overgang kan een uitdaging zijn, maar het is ook een kans om bewust aan je vitaliteit te werken. Door aandacht te geven aan zelfbewustzijn, je fysieke en mentale welzijn, je sociale omgeving en je spirituele groei, creëer je meer balans en kun je je vitaliteit behouden of terugvinden.

Voel je dat je hulp kunt gebruiken bij het terugvinden van je vitaliteit? Download de gratis Leefstijlgids – 6 gewoonten voor meer balans.

Door bewust stil te staan bij deze vijf onderdelen van je vitaliteit, kun je de overgang niet alleen overleven, maar zelfs floreren tijdens deze bijzondere periode van verandering. Het draait allemaal om kleine stappen en zelfbewustzijn. Je hoeft niet alles tegelijk te doen, maar met kleine aanpassingen boek je al grote vooruitgang.

In mijn boek Blij zonder ei – hoe ga je met meer energie door de overgang vind je tips en oefeningen om je vitaliteit te vergroten. Bestel het boek via onderstaande button.

Bestel Blij zonder ei

Zoek meer artikelen