De kracht van kleur

Geplaatst op 26-04-2024

Ontdek de kracht van kleur en de impact op je uitstraling.

De kracht van kleur. Een afbeelding met een uiteenspatting van kleur.

Deze blog is een uitgeschreven versie van het gesprek van de podcastaflevering met Merlijn de Gruijter Merlijn is imagostylist en Vitaloog. Wil je liever luisteren? Je luistert ‘m hier.

Kennismaken met Merlijn

Merlijn: Ik ben Merlijn de Gruijter, 51 jaar. Sinds een paar jaar ben ik Vitaloog en imagostyliste. Wat ik doe is, ik help mensen die op een kruispunt staan in hun leven of een verandering willen om de vragen te beantwoorden wie ben ik, wat wil ik en hoe ga ik dat bereiken. En dat zowel voor hun innerlijk als ook voor hun uiterlijk.

En dat Vitalogie stuk wat heel erg over energie gaat en over wie je bent en wat je talenten zijn. Voor het innerlijk stuk en imagostylisten voor kleding, kleur en je hele uitstraling.

Hoe heb jij je overgang ervaren?

Mireille: Dat sluit ook heel mooi aan bij het onderwerp waar deze podcast over gaat. De overgang, en de overgang zegt het natuurlijk al, dat is ook een keerpunt in het leven van vrouwen. Je zei net al dat je 51 bent. Dus de overgang klopt waarschijnlijk ook bij jou op de deur. Kun je daar wat meer over vertellen hoe jij dat ervaart.

Merlijn: Als ik terugkijk, denk ik dat ik toch al wel drie jaar in de overgang ben. Alleen, het zijn subtiele symptomen. Dus bijvoorbeeld wat stemmingswisselingen die ik niet echt herkende. Mijn menstruatie is iets veranderd. Maar ook had ik vorig jaar opeens droge ogen. En dat heb ik toen opgezocht en dat blijkt dan ook een symptoom te zijn van de overgang.

Toen dacht ik, ik denk dat ik toch in de overgang zit. Ik heb het toen ook nog aan mijn moeder gevraagd hoe het bij haar was. Om zo een beeld te krijgen van wat mijn voorland is. 

Mireille: Het is interessant dat je dat zegt van die subtiele symptomen. Heel vaak wordt er gedacht dat de overgang begint bij je vijftigste, rond je laatste menstruatie. Opvliegers zijn de meest bekende overgangsklacht. Maar juist in het begin zijn het die subtiele symptomen waarvan je niet zeker weet dat het de overgang is. 

Want stemmingswisselingen kunnen natuurlijk ook komen doordat je misschien druk bent of stress hebt. Je legt dan vaak niet de relatie met de overgang. Er zijn ook heel veel wat ze noemen atypische symptomen die je niet direct koppelt aan de overgang.

Een van de symptomen is ook dat je haar dunner wordt, je huid verandert. Maar van binnen gebeurt er ook veel. Zowel je innerlijk als je uiterlijk verandert. Dat is een verwarrende periode. Wie ben ik nu? 

Het is echt een keerpunt. Ik vind het interessant om van jou te horen hoe je daar als vrouw een draai aan geeft. Hoe voorkom je dat je in een negatieve spiraal komt. En dat je in een positieve spiraal komt. 

Hoe kom je weer in een positieve spiraal?

Merlijn: Misschien kan ik eerst mezelf als voorbeeld nemen en dan ook wat meer vertellen over mijn praktijk. Ik ben 24 jaar werkzaam geweest in de financiële dienstverlening. Ik heb verschillende banen gehad bij verschillende banken. Ik ben lang leidinggevende geweest. 

Vanaf 2017 dacht ik, ik wil wat andere. Ik voelde dat ik iets wilde doen wat nog veel meer bij mijn past, maar ik wist niet wat.

Uiteindelijk is dat dus een proces van jaren geweest. Want wat ik nu doe, in deze vorm doe ik sinds anderhalf jaar. In 2019 ging ik echt weg bij de bank en heb ik daarna interim klussen gedaan. Onder andere bij een museum en ook weer bij een bank. Het was toch de zekerheid die je zoekt en wat je kent. Maar na een half jaar dacht ik, dit is het niet. 

En dat ik ook iets wat met mijn leeftijd te maken heeft, denk ik. En waar veel vrouwen en misschien ook mannen tegenaan lopen. Rond je 50e denk je wie ben ik nou? 

Het kan ook dat er in je leven veel is veranderd en dat je daar iets mee wil. Ik denk dat het dan belangrijk is om die zoektocht aan te gaan en om het lef te hebben om dat te doen.

Mireille: We zitten toch vaak in een gouden kooi die ons comfort geeft. We weten vaak wel dat de gouden kooi ons belemmert. Ook omdat het misschien zo hoort vanuit je omgeving blijf je misschien toch hangen in een baan die niet meer bij je past. 

Merlijn: Dat proces duurde bij mij ook wat jaren. Als ik daar nu op terugkijk is dat helemaal niet erg. Die verandering gaat niet in een steile lijn omhoog. Dat was voor mij een acceptatieproces en dat die ik ook bij mijn klanten. Het beging allemaal door bij jezelf te denken, of nog belangrijker bij jezelf te voelen dat je er gewoon klaar mee bent en dat je iets anders wilt. 

Ik denk dat het ook mooi is om te beseffen dat je hier niet alleen in staat. Je kunt hulp inroepen, dat heb ik zelf ook gedaan. En dat kan in allerlei vormen afhankelijk van wat je zelf denkt dat je behoefte is. Daar kun je ook wat dingen in uitproberen. Maar het is juist zo mooi in deze fase van ons leven om te beseffen hoeveel talenten we hebben. En hoeveel vraag er is naar die talenten. 

Dan is het mooi om op zoek te gaan in welke vorm je dit kwijt kunt

Persoonlijk leiderschap

Mireille: Heel vaak zetten vrouwen zichzelf niet op nummer één. Er gebeurt van alles in het leven. Druk met alle ballen in de lucht te houden. En dan zet je jezelf op de laatste plaats. Door de overgang is er, en dat is biologisch goed te verklaren, dat er meer behoefte is aan en ik dan.

En dan ook die ruimte durven te nemen

Merlijn: Dat is eigenlijk gewoon persoonlijk leiderschap. Waar wij in onze opleiding best wel wat aandacht aan hebben besteed. Dat je de regie durft te nemen en te zeggen ik sta nu gewoon voorop, of meer voorop dan voorheen. En ik ga gewoon ontdekken wie ik nu bent.  Dat je keuzes maakt die goed voor jou zijn. 

Mireille: En van daaruit ook durven. Want je zal daarin ook weerstand ontmoeten. Het is dan ook belangrijk om te kijken hoe je met die weerstand omgaat. Maar nog even terug naar persoonlijk leiderschap. 

Ik hoor vaak als het gaat over leiderschap dat mensen denken maar ik ben helemaal geen leidinggevende. Hoe dan?

Merlijn: We zijn eigenlijk allemaal leidinggevende. Leidinggevende over onszelf. Als je beseft dat jij degene bent die aan het roer staat van je eigen leven. En aan het roer staat van je de keuzes die je maakt. En dat iedereen keuzes heeft, jij ook!

Dat voelt heel krachtig. Ik hoor dat ook dat mensen zeggen maar ik heb nog nooit leidinggegeven. Maar dat is helemaal niet relevant. Het gaat gewoon om jezelf. En dat je het jezelf gunt om aan de slag te gaan met je talenten en alles wat je in je mars hebt.

En dan te gaan kijken wat zijn mijn talenten en wat kan ik daarmee doen in welke vorm dan ook.

Jezelf opnieuw ontdekken

Mireille: Er is zoveel potentieel wat nu blijft liggen doordat het simpelweg niet gezien wordt. Laatst heb ik een interessant boek gelezen. Van Lucy Ryan, why are women leaving the workplace. En daarin gaat het over dat de overgang een fase is van jezelf opnieuw ontdekken. En dat als je door de overgaan heen bent, in de post-menopauze, er veel meer ruimte is. En dat er voor vrouwen een ander pad is dan voor mannen. Mannen hebben een meer steile carrière met minder onderbrekingen dan vrouwen. 

Wat zij ook schrijft is dat mannen wel een beetje uitgeblust zijn als ze tegen hun pensioen aanlopen. Terwijl er bij vrouwen nog heel veel energie is, dat er nog veel mogelijk is. En dat pensioen daarin minder relevant is. 

Merlijn: Dat zie ik ook. Het is zo mooi als vrouwen ook zien wat ze allemaal kunne. En dit ook gaan toepassen in welke vorm dan ook. Dat kan een betaalde baan zijn, dat kan zelfstandig zijn maar het kan ook vrijwilligerswerk zijn. En dat vrouwen het op een andere manier willen doen dan mannen en op zoek gaan naar hoe.

Wat je dan ziet in deze levensfase is dat ze denken als ik het dan doe dan wil ik dat ook op een bepaalde manier uitstralen. Dus die nieuwe energie die gevonden is moet ook naar buiten komen. En daarin probeer ik mensen te helpen om hun unieke talenten en wie ze zijn ook uit te stralen naar buiten zodat je echt zichtbaar bent.

De kracht van kleur

Mireille: Kun je daar een voorbeeld van geven hoe dat werkt? Ik vind het wel leuk om van jou als expert te horen. Wat doet kleur met je uitstraling? Wat doet kleding? Hoe match je je innerlijk met je uiterlijk?

Merlijn: Het is een heel fascinerend proces en ook een heel leuk proces. Het mooie ervan is dat het heel luchtig voelt maar dat er veel psychologie achter zit. Dat vind ik zo mooi. Als het kan zorgen dat je blijer wordt door wat je draagt, maar ook beseft hoe je boodschap krachtiger wordt als je bepaalde kleuren draagt. 

Want kleur is energie dus alle kleuren hebben een andere boodschap omdat ze een andere golflengte hebben. Je kunt door de kleuren die je draagt een bepaalde boodschap naar buiten toe uitstralen. 

Neem als voorbeeld mijn roze blouse. Fuchsia. Dit is mijn mooiste roze. Roze is de kleur van energie, van zelfliefde van kracht. Het is de kunt om uit te vinden wat je mooiste kleur is. Dit kan een heldere kleur zijn maar ook een gedempte kleur. Dit doet je gezicht gewoon stralen. 

Daar maak je gewoon een verschil mee. Dus los van de kleur psychologie en dat ik probeer mensen te helpen om bewust te zijn als zij een bepaalde kleur dragen. Wat het doet met je gevoel maar ook wat het doet met degene met wie ze praten. 

Als je je mooiste kleuren draagt, doet het gewoon iets met je gezicht en met je gemoedstoestand. Kleed jezelf gelukkig. Ik geloof erin dat dat ook echt zo is. Ik merk bijvoorbeeld dat veel vrouwen naar zwart neigen omdat het een makkelijke kleur is. 

Feitelijk gezien kunnen maar 25% van de mensen zwart bij hun gezicht dragen. 

Zwart is niet een kleur die je moet dragen als je moe bent. Want we hebben allemaal weleens een slechte nacht. Als we moe zijn neigen we juist naar zwart. Ik probeer mensen bewust te maken van wat je met kleur kan. Om jezelf blijer te voelen maar ook om te helpen om de boodschap naar de ander toe te versterken.

Mireille: Ja, een bleke huid en wallen onder je ogen. Ik had vroeger mooi donker krullend haar. Maar door ziekte ben ik mijn haar verloren. Van die krullen is niets over. Ik heb nu heel dun haar en het is ook heel licht. Ik merk ook dat mijn huid is veranderd. Maar ook dat ik nu andere kleuren kan dragen. Kleuren die ik vroeger niet kon dragen. Herken jij dat?

Merlijn: Wat ik herken is dat als we in de overgang gaan of liever gezegd als we ouder worden dan veranderen dingen. Het kan zijn dat je haar dunner wordt maar het kan ook van kleur veranderen. Mijn haar wordt bijvoorbeeld fletser. 

Als je ervoor kiest om je grijze haren te laten staan dan verandert je hele kleurstelling. Want grijs is een koele kleur.

Ik krijg mensen die van nature door hun huid een warm kleurtype zijn. Als zij hun haar grijs laten worden dan raken ze in de war want de kleuren die in hun kast hangen staan niet meer goed. Dan moet je gaan kijken hoe je koelere kleuren in je garderobe krijgt.

Koelere kleuren. Daar zit meer blauw in als ondertoon. In warme kleuren, meer geel. Maar wat er ook gebeurt als we ouder worden maar ook door de overgang is dat het contract in ons gezicht minder wordt. Misschien merk je het zelf ook. Je wenkbrauwen zijn lichter van kleur geworden. Minder contrast betekent ook vaak dat je andere kleuren hier mooi staan. Dan is het de kunst om uit te vinden welke kleuren dat zijn. 

Mireille: Dat brengt heel veel onzekerheid met zich mee. Je bent natuurlijk al in een fase van OMG, ik herken mezelf niet meer. En dan sta je voor je kledingkast en raak je in paniek. Wat moet ik aan? Maar ook dat naar dat je uiterlijk veranderd ook je innerlijk veranderd. Ik heb bijvoorbeeld een tijd een laag zelfbeeld gehad. M’n zelfvertrouwen is nu wel weer toegenomen en m’n zelfbeeld is ook verbetert. Juist met kleding kun je jezelf weer wat ‘upliften’.

Merlijn: Dat klopt. Ik denk dat het juist in deze fase mooi is om voor jezelf te onderzoeken hoe ga ik mezelf nog meer laten schitteren. En dat is voor elke vrouw anders. 

In mijn geval draag ik heldere, vaak felle kleuren. Maar er zijn ook heel veel vrouwen die weer met gedemptere kleuren mooi staan. Het mooiste is als je gewoon weet wat jou goed staat. 

Als je in een fase komt en je denkt van er is iets veranderd maar ik weet niet wat. Ga dan onderzoeken wat dat is. Omdat kleding en kleur zo’n effect heeft op hoe je je voelt. Het kan je echt een boost geven. Het heeft echt een groot effect op je gevoel van zelfvertrouwen. 

Hoe gaat het in z’n werk als mensen bij jou komen?

Merlijn: Ik heb twee trajecten. Ik zal nu even focussen op het imago traject. Dat begint met een kleuranalyse en een stijlanalysegesprek. Waarbij het de eerste drie kwartier meer gaat over wie jij bent. Dus ik wil heel graag weten wie ben je, hoe zie je jezelf, je talenten. Hoe is je leefstijl.

Zijn er mensen die je bewondert qua uitstraling? Wat vind je mooi?

En ik gebruik de drie woorden methode om te duiden wat je wilt uitstralen. Voor mijzelf is dat modern, uniek en zichtbaar. 

Daar hou ik dan aan vast als ik kleding koop maar ook voor andere zaken. Als het voor iemand duidelijk is wat zij wil dan doen we een kleuranalyse.

Ik zet ze voor de spiegel in daglicht. Dan gaan we kijken wat je mooiste kleuren zijn. En vooral ook wat de mooiste combinaties zijn. Want ik hou heel erg van kijken wat verrassende combinaties zijn.  Daarna kijken we naar lichaamsvormen. Het gaat niet om maat, gewicht. Het gaat gewoon om verhoudingen. Dus wat zijn de verhoudingen van je lichaam. Heb je ronde schouders, rechte schouders. En ik kijk naar wat je doel is. 

Dus ik krijg vrouwen die zeggen, ik wil meer zelfvertrouwen hebben en meer kracht. Dan gaan we kijken hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. Dat is een sessie van ongeveer 2,5 uur. 

Er zijn steeds meer vrouwen die zeggen. Ik wil toch ook graag een garderobesessie. Dan ga ik met hen in hun garderobe kijken. Met wat we geleerd hebben in de eerste sessie kijken we wat werkt nog wel en wat werkt niet. En wat ontbreekt er in de garderobe.

Dan ga ik voor die persoon kijken waar we die spullen kunnen kopen.

Duurzaam leven

Mireille: Veel vrouwen worstelen met hun gewicht. Als je ouder wordt gaat alles ook meer hangen en mensen worden ook gewoon wat zwaarder. Dat leidt tot onzekerheid. Terwijl acceptatie van je lichaam zo belangrijk is. Het is dan heel fijn dat je precies weet wat de juiste kleding voor jou is zodat je geen miskoop meer doet.

Merlijn: Ik kijk ook erg naar duurzaamheid. Ik ben er helemaal niet op uit om mensen een nieuwe garderobe aan te laten schaffen. Juist niet. Ik kijk naar wat iemand al heeft. Ook wat nodig is en wat er ontbreekt. Zodat diegene zich heel erg gelukkig voelt in wat zij draagt. En daarmee verder kan.

Mireille: Duurzaamheid geldt voor je kleding. Maar ook voor je leefstijlpatroon. Als we even teruggaan naar innerlijk. Als je op een keerpunt in je leven bent en je wilt veranderen. Maar dat er veel belemmerende factoren zijn. Kom jij dat tegen belemmerende factoren?

Merlijn: Dat zijn de trajecten die ik doe waarbij mensen willen kijken wie ze NU zijn. Dus een combinatie van innerlijk en uiterlijk. Ik vind het belangrijk om te weten wat iemand zijn levensverhaal is. Ik doe ook op kleine schaal een familieopstelling. 

Door die inzichten zien we al snel wat belemmerende overtuigingen zijn. Als we die benoemd hebben en iemand bevestigt dat dit klop dan gaan we vooruitkijken. Dan kijk ik welke talenten iemand heeft. Dat doen we met een TMA test, talent management test. Waardoor je op papier hebt wat je talenten en drijfveren zijn. 

Ik ga ook kijken wat een aantal mensen in je omgeving jou gunnen, maar ook hoe ze naar jou kijken. Ik geloof heel erg in een holistische kijk op mensen. Talenten hebben we dan duidelijk maar ik kijk ook naar de spirituele kant. Ik gebruik hiervoor een test om te kijken wat iemands persoonlijkheid is op dit moment. En wat je missie is.

Dat brengen we allemaal bij elkaar. Ik hoor dan vaak van mensen, oh ik dacht dat ik zo ben maar ik ben dus zo. Dit is wie ik ben. 

Jezelf accepteren

Mireille: Dat we misschien het leven van een ander hebben geleid

Merlijn: Of dat het moment is aangebroken om andere keuzes te maken. Ik ben dus heel blij dat ik als die jaren bij verschillende banken hebt gewerkt en ik heb daar enorm veel van geleerd. Ik heb mooi tijden gehad maar ook minder mooie. Ik had niet kunnen doen wat ik nu doe zonder die ervaring. Maar ik ben wel heel blij dat ik de keuze heb gemaakt om dit te doen en om anderen verder te helpen. Dat geeft mij zoveel vreugde. 

Mireille: Dat zie ik ook aan je. Je straalt heel veel energie uit en je bent heel gedreven om vrouwen in hun kracht te zetten. Het is een goede basis van waaruit je jezelf kunt gaan ontwikkelen en weer achter het stuur van je eigen leven gaat zitten. En gaat kijken welke richting je op wilt gaan en wie je meeneemt in je auto.

Merlijn: Dat is ook weer persoonlijk leiderschap. Maar ook jezelf gaan accepteren omdat dat zo krachtig is. Maar ook durven te veranderen en daarin flexibel te zijn. 

Ik wil eigenlijk niet het woord falen noemen want dat bedoel ik niet. Maar sommige stappen in zo’n verandering lukken niet meteen.

Mireille: Het gaat met ups en downs. Je downs heb je nodig om lessen te leren.

Merlijn: Dat vind ik zelf ook soms moeilijk want ik zou ook graag willen zien dat het allemaal in één keer lukt. Maar dat is gewoon niet reëel.

Daarvan leer ik bijvoorbeeld ook heel veel over mezelf, maar probeer ik anderen ook te laten zien, dat dat gewoon met ups en downs gaat. En dat dat normaal is. 

Je bent niet gek.

Je bent geen loser.

Het is gewoon een kwestie van doen wat bij je past en waar je passie voor hebt. Daarin doorzetten maar ook flexibel zijn.

Mireille: Dat is denk ik ook wel het ding van deze maatschappij, van social media. Het lijkt alsof iedereen succesvol is en alsof het leven allemaal één groot feest is. Maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Dat is voor niemand natuurlijk. Soms is het moeilijk om een stap terug te doen en te denken maar dat klopt helemaal niet. Je kunt helemaal niet altijd vrolijk zijn of altijd maar geluk hebben of succesvol zijn. Je hebt gewoon mindere tijden nodig om uiteindelijk die stap vooruit te zetten. 

Merlijn: Ik denk dat je nog verder van huis bent als je het niet probeert om die verandering aan te gaan. Ik heb vorige week een mooi quote gehoor van Søren Kierkegaard. Hij zegt: “Durven is even je evenwicht verliezen, niet durven is jezelf verliezen.” Dat herken ik zelf ook.

Durven is even je evenwicht verliezen, niet durven is jezelf verliezen.

De kracht van verandering

Mireille: Dat herken ik ook bij veel mensen. Er wordt ook weleens gezegd dat mensen ondanks dat het pijn doet het liefste in die situatie blijven. Ze verkiezen de pijn van de comfortzone omdat ze de stap naar verandering niet durven te zetten. 

Bij verandering wordt er ook vaak gedacht dat het alleen maar slechter wordt en wordt optie dat het ook beter kan gaan niet gezien.

Terwijl er heel veel ruimte is en juist voor vrouwen om die ruimte ook te pakken. Maar je moet het wel durven en je moet die stap voor jezelf wel durven te zetten. 

Merlijn: En er de tijd voor nemen en ook zorgen dat je een aantal mensen in je omgeving hebt die positief zijn. Want je krijgt weerstand. Je krijgt mensen die tegen je zeggen ‘Wat doe je nu?’.

Mireille: Dat je echt ondersteunt wordt en gedragen wordt en dat je niet naar beneden wordt gehaald. Zoals bijvoorbeeld waarom gooi je dat goede salaris in de vuilnisbak. 

Merlijn: Zo van, zij is gek. Het is dan toch gewoon een kwestie van in jezelf geloven. Het helpt mij heel erg dat ik een aantal mensen in mijn omgeving heb die ook in mijn geloven. Maar het allerbelangrijkste is dat je in jezelf geloofd. 

Top Tip

Mireille: Dat is gewoon de basis. Want jezelf neem je altijd mee. Heb jij nog een top tip die je mee wilt geven?

Merlijn: Mijn toptip is om je uniekheid te omarmen en niet te wachten tot morgen, volgende maand of volgend jaar. Totdat je misschien 5 kilo bent afgevallen of meer energie hebt of meer geld hebt. 

Zie gewoon wat jou uniek maakt, wat je talenten zijn en ga daar vandaag nog mee aan de slag. Want het is zo mooi wat je in huis hebt. En het is zo krachtig als je jezelf accepteert voor wie je vandaag bent. Dat is gewoon transformerend, durf ik te zeggen, als je jezelf echt accepteert. 

Als je moeite hebt om te zien wat je talenten zijn en wat je uniekheid is, zoek dan hult bij iemand die je vertrouwt of waar je een goed gevoel bij hebt. Of waarvan je denkt die kan mij helpen. Maar wacht niet totdat je een paar kilo bent afgevallen.

Mireille: Er komt altijd wel weer wat anders op je pad. We kunnen ook bij jou terecht. Je wilt ook nog iets aanbieden.

Merlijn: Ik vind het heel leuk om voor de drie mensen die mij vóór 3 mei een leukste mail sturen een kleuranalyse van een uur aan te bieden. 

En in die kleuranalyse, ook in één uur tijd, ben je al een heel end op weg om te weten wat je mooiste kleuren zijn. En wat je daarmee kan in wat je draagt maar ook de boodschap die je naar de buitenwereld wilt brengen. 

Stuur je e-mail naar merlijn@ibounceback.nl. De website van Merlijn is: Ibounceback.nl

Blij zonder ei

In mijn boek Blij zonder ei – Hoe ga je met meer energie door de overgang? lees je nog meer over persoonlijk leiderschap. Hoe je de chef-kok van je eigen leven wordt leven wordt. Klik op de button om je boek te bestellen.

Bestellen