Hoe kom je van buikvet af na je 45e?

Geplaatst op 15-08-2023

Het verliezen van buikvet na je 45e kan een uitdaging zijn. Met de juiste aanpak is het mogelijk om buikvet te verliezen.

Stapel groene groente met een meetlint in het midden. Dit is een metafoor voor het verminderen van buikvet.

Buikvet lijkt soms een eindeloze strijd, vooral na je 45e. Het verliezen van buikvet na deze leeftijd kan een uitdaging zijn. Als we ouder worden veranderen onze hormonen, stofwisseling en lichaamssamenstelling, wat kan bijdragen aan de ophoping van vet rond de buik. In dit blog lees je waarom je aankomt tijdens de overgang en hoe je met de juiste mindset en aanpak buikvet kwijt kunt raken.

Verandering van je figuur en gewichtstoename

De overgang is een fase die veel veranderingen met zich meebrengt, waaronder het beruchte buikvet. Je wilt graag afscheid nemen van dat extra gewicht rond je middel dat vaak wordt geassocieerd met deze levensfase. Hoewel ons vaak wordt verteld dat dit slecht is voor onze gezondheid, is het eigenlijk veel complexer dan dat.

Gewichtstoename tijdens de overgang is een van die fysieke symptomen die een enorme impact kunnen hebben op je zelfvertrouwen, lichaamsbeeld en motivatie. Vaak zullen vrouwen zeggen dat hoewel hun eetgewoonten niet zijn veranderd, het gewicht langzaam is toegenomen, vooral rond de taille.

Een combinatie van hormonale veranderingen, vermoeidheid en stress-gerelateerd eten betekent dat het vrij gebruikelijk is om tijdens de overgang wat gewicht aan te komen. 

Ook de manier waarop ons lichaam vet opslaat, verandert. Voor de overgang wordt vet meestal rond de heupen en dijen verdeeld, maar nu concentreert het zich meer rond onze middel (het zogenaamde ‘zwembandje’).

Onderzoek toont aan dat er veranderingen zijn in lichaamssamenstelling, waaronder de afname van spiermassa, ophoping van vetmassa en herverdeling van vetweefsel in het buikgebied, die optreden bij veel vrouwen tijdens de menopauze. 

Deze en andere metabolische veranderingen die zich op dit moment voordoen, leiden tot een groter risico op insulineresistentie en een stijging van cholesterol.

Kan insuline buikvet veroorzaken?

Een belangrijk hormoon dat vaak ter sprake komt is insuline. Kan insuline buikvet veroorzaken? 

Insuline is betrokken bij het reguleren van glucose in ons lichaam. We hebben dit hormoon nodig om glucose naar onze cellen te laten gaan om te worden omgezet in brandstof. 

Met het ouder worden worden cellen minder efficiënt in het opnemen van glucose en wordt er meer insuline afgegeven om dit te compenseren. Dit is insulineresistentie. 

Als zich insulineresistentie ontwikkelt, worden de cellen minder efficiënt in het opnemen van glucose, wat het lichaam ertoe aanzet om meer insuline af te geven om te proberen de taak te volbrengen. Vrouwen in de overgang reageren bovendien anders op glucose en hebben een groter risico om resistent te worden tegen insuline. Dit kan het risico op type 2-diabetes verhogen, evenals gewichtstoename.

Veel circulerend insuline kan meer gewichtstoename vooral rond de taille veroorzaken, wat op zijn beurt de cellen er resistenter tegen kan maken, dus het kan een beetje een vicieuze cirkel zijn.

Oestrogeen en je ‘zwemband’

Een andere belangrijke speler in dit proces is oestrogeen. Tijdens de menopauze nemen de oestrogeenspiegels af.  Het lichaam probeert meer van dit oestrogeen te aan te maken door vetopslag op te bouwen. Veel vrouwen dat ze beginnen met het ontwikkelen van een ‘zwemband’ omdat het lichaam probeert een reserve van oestrogeen te creëren in hun vetcellen. 

Als reactie hierop ze vaak sterke verlangens naar voedsel dat rijk is aan suiker of ongezonde vetten, wat het lichaam op zijn beurt zal opslaan als oestrogeen producerend buikvet.

Vrouwen in de menopauze hebben meer kans om meer te wegen, meer suikerhoudend voedsel te eten, hogere niveaus van glucose en insuline te hebben en slaapproblemen te ervaren.

Testosteron

Lagere testosteronniveaus tijdens de overgang kunnen ook onze stofwisseling vertragen, waardoor het moeilijker wordt om vet kwijt te raken. Een afname van testosteron kan leiden tot een afname van de spiermassa en lagere energieniveaus, wat op zijn beurt je ruststofwisseling vertraagd. Dit betekent dat je minder calorieën verbrandt, zelfs als je precies dezelfde voedingsinname hebt als voor de overgang.

Afvallen

Wanneer je lichaam verandert van een peer naar een appel en je taille langzaam verdwijnt kan gewichtsverlies belangrijk zijn. Maar het behoud van een gezonde leefstijl en welzijn is net zo belangrijk. Gewichtsverlies is tenslotte niet de enige maatstaf voor hoe gezond we zijn.

Het is het verleidelijk om jezelf een afslankdoel te stellen met behulp van het nieuwste dieet of het dieet van een vriendin uit te proberen dat voor haar heeft gewerkt. 

Een strikt dieet volgen in de hoop buikvet te verminderen is dan aantrekkelijk. Het probleem met een dieet is dat het mogelijk niet past bij jouw leefstijl. Je stelt jezelf bloot aan falen en frustratie als je wilskracht opraakt.

Wat kun je zelf doen om buikvet kwijt te raken?

De overgang en je veranderende lichaam kunnen een ware strijd lijken. Hoewel gewichtstoename tijdens de overgang een uitdaging kan zijn, is het niet onoverkomelijk. Met kennis, inzicht en een positieve benadering van gezondheid kunnen je stappen ondernemen om je welzijn te bevorderen en je vitaler te voelen, zowel fysiek als mentaal. 

Onthoud dat jouw gezondheid en geluk voorop staan, en het is nooit te laat om de controle terug te nemen over je eigen lichaam en welzijn. Kies voor een gezond en gebalanceerd leven boven tijdelijke oplossingen. 

Dus, wat kunnen we doen om dit proces te begrijpen en te beïnvloeden? 

Stap 1: Voeding als je geheime wapen

Het begint allemaal in de keuken. Je voeding speelt een vitale rol bij het kwijtraken van buikvet. Kies voor een gebalanceerde en gevarieerde voeding die rijk is aan vezelrijke voedingsmiddelen, magere eiwitten, gezonde vetten. Met kleine aanpassingen in je eetgewoonten kun je al een grote impact hebben op je taille.

Stap 2: Bewegen voor een beter figuur

Regelmatige lichaamsbeweging kan gewichtstoename vertragen of verminderen en gewichtsverlies bevorderen, vooral in combinatie met een uitgebalanceerd voedingsplan. Veel vrouwen hebben meer dan 2,5 uur matig intensief bewegen per week nodig om op gewicht te blijven. Degenen die gewicht willen verliezen of behouden, hebben mogelijk een dubbele hoeveelheid nodig. Het verhogen van je fysieke activiteit helpt om buikvet te verminderen, wat het risico op hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen verlaagt. Kies voor een combinatie van cardio- en krachttraining. Cardio-oefeningen, zoals wandelen, zwemmen en fietsen, verbranden calorieën en verbeteren je stofwisseling. Krachttraining helpt bij het opbouwen van spiermassa, wat je metabolisme verhoogt en bijdraagt aan een strakkere buik.

Stap 3: Wees slimmer dan stress

Stress kan een grote boosdoener zijn als het gaat om buikvet. Beoefen ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie en diepe ademhalingsoefeningen om stress te verminderen. Een rustige geest draagt bij aan een gezond lichaam.

Stap 4: Voldoende slaap

Slaap is een krachtig wapen tegen buikvet. Een goede nachtrust is essentieel voor het reguleren van hormonen die van invloed zijn op je eetlust en stofwisseling. Zorg voor een comfortabele slaapomgeving en probeer 7-9 uur slaap per nacht te krijgen. Als je uitgerust bent, ben je beter in staat om gezondere keuzes te maken.

Stap 5: Geduld en een positieve mindset

Het verliezen van buikvet na je 45e vergt geduld en een positieve mindset. Richt je op kleine verbeteringen in plaats van snelle resultaten. Wees trots op elke stap die je zet, hoe klein ook. Positieve gedachten en doorzettingsvermogen zijn de sleutel tot succes. Ons lichaam heeft ons door veel levensfasen geleid en verdient het om met vriendelijkheid en begrip behandeld te worden. Wees niet te streng voor jezeld. Omring je met positieve mensen die je ondersteunen met je leefstijlverandering. 

Conclusie

Het kwijtraken van buikvet na je 45e is zeker mogelijk met de juiste aanpak. Voeding, beweging, stressbeheersing, slaap en een positieve mindset vormen de basis van een effectieve strategie. Onthoud dat je niet alleen bent in deze reis en dat elke stap telt. Het is nooit te laat om de eerste stap te zetten. 

Maar ieder lichaam is anders. Wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Een holistische aanpak die rekening houdt met individuele behoeften en levensstijl is van vitaal belang. 

Wil je meer inzicht in waarom je lichaam verandert en je aankomt? In mijn boek ‘Blij zonder ei – Hoe ga je met meer energie door de overgang?’ vertel ik je er meer over. Bestel het boek via www.blijzonderei.nl

Lees de blog: Gezonde leefstijl, waar begin je?

Blij zonder ei