Hoe ga je positief door de overgang?

Ontdek wat je kunt doen om positief door de overgang te navigeren.

Door:

Mireille Blommaert

Gepubliceerd op:

07-03-2023
BlogBody
Gebruik je innerlijke kompas om positief door de overgang navigeren

Wat is de overgang?

De overgang is een natuurlijk proces dat het einde markeert van de vruchtbare jaren van een vrouw. Over de overgang wordt vaak negatief gesproken vanwege de vele overgangsklachten. Dit maakt het een uitdagende tijd. Maar je kunt ook positief door de overgang gaan. Het is een natuurlijke overgangsfase in het leven van vrouwen. Tijdens deze periode vinden er verschillende hormonale veranderingen plaats in het lichaam.

Hoewel de overgang voor elke vrouw anders is, zijn er enkele veelvoorkomende symptomen en uitdagingen waar veel vrouwen mee te maken krijgen in deze periode. Denk hierbij aan opvliegers, stemmingswisselingen, slaapproblemen, nachtzweten, gewichtstoename en vermoeidheid.

Naast bovengenoemde symptomen kan je midlife een tijd zijn van het in twijfel trekken en opnieuw beoordelen van je doelen, waarden en levensstijl. Het is dus ook een kans om veranderingen aan te brengen die je helpen een meer vervullend en zinvol leven te leiden waardoor je met een positievere kijk door deze levensfase gaat.

Door te begrijpen wat je kunt verwachten van de overgang en hoe je met deze veranderingen omgaat, kun je succesvol door deze moeilijke maar belangrijke levensfase navigeren.

De overgang treedt meestal op tussen de 45 en 55 jaar, maar kan ook vroeger of later gebeuren.

Hoe navigeer je positief door de overgang?

De overgang kan een roerige tijd zijn.  Maar er zijn veel manieren hoe je je voorbereidt op deze periode. Het is belangrijk om je lichaam te begrijpen en goed voor jezelf te zorgen door gezond te eten, veel te bewegen en tijd te nemen om te ontspannen. Probeer om negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten.  Zoek mensen om je heen te zoeken die je kunnen steunen.

Pas je leefstijl aan

Positief door de overgang gaan kan een uitdaging zijn. Door je leefstijl aan te passen kunt je deze periode zo comfortabel mogelijk maken. Dit betekent niet dat al je overgangsklachten verdwijnen maar je kunt er wel beter mee omgaan.

Er zijn verschillende leefstijl factoren die hierbij een rol spelen. Deze factoren kunnen variëren van je eetgewoontes en activiteitenniveau tot stressmanagement en het omgaan met relaties.

Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen al deze factoren, zodat je je gezond en energiek blijft voelen, zowel fysiek als mentaal. Als je meer energie hebt, helpt dit je om grip te krijgen op de uitdagingen van deze levensfase.

Investeren in een gezonde leefstijl is een belangrijke stap om positief door de overgang te navigeren.

Maak gezonde keuzes: Een gezonde leefstijl helpt je bij het verminderen overgangsklachten. Eet gezond, drink voldoende water, beweeg regelmatig. Drink geen of weinig alcohol. Als je rookt, stop dan met roken. 

Gezond eten

Gezond eten is een belangrijke factor om je te helpen fit en energiek te blijven. Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon en kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen. Probeer ook om zo veel mogelijk fruit en groenten te eten. Kies voor producten die laag zijn in verzadigde vetten, suiker en zout. Vermijd ook te veel koffie en alcohol omdat deze kunnen leiden tot opvliegers, stemmingswisselingen en minder energie.

Goed slapen

Slapen is voor veel vrouwen die in de overgang zijn ingewikkeld. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de kwaliteit van je slaap kunt verbeteren. Een goede manier is een gezonde leefstijl door voldoende te bewegen, gezond te eten en voldoende te ontspannen. Zorg ervoor te zorgen dat je elke dag voldoende slaap krijgt.

Stress beheersen

Stress is een veel voorkomend probleem waar veel mensen mee worstelen. Het wordt veroorzaakt door een aantal dingen, zoals werk-/carrièredruk, familie en relaties, gezondheidsproblemen, financiële zorgen. De overgang geeft nog eens extra stress. Hoewel het moeilijk kan zijn om ermee om te gaan, zijn er enkele dingen die je kunt doen om je stress te verminderen.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, breng tijd door met je vrienden en familie. Doe aan meditatie en ademhalingsoefeningen. En vind een gezonde manier om je emoties te uiten. Met de juiste ondersteuning en zelfzorg kun je je stressniveau verlagen zodat je meer in balans bent. Dit helpt je ook om overgangsklachten zoals opvliegers en gewichtstoename te verminderen.

Voldoende bewegen

Ook lichaamsbeweging is een onmisbaar onderdeel van een gezonde leefstijl. Er zijn veel manieren om actief te blijven tijdens deze levensfase. Of het nu gaat om wandelen, zwemmen, yoga of fietsen, zoek iets dat je leuk vindt. Maar er een vast onderdeel van je dagelijkse routine van. Vergeet niet te stretchen en ontspanningstechnieken zoals meditatie of diep ademhalen te oefenen. Dit helpt je om je lichaam in balans te houden, stress te verminderen en je vitaliteit te verbeteren. 

Positief door de overgang: 4 tips

  1. Leer je stress te beheersen: Stress kan de symptomen van de overgang verergeren. Probeer stress te verminderen door meer te ontspannen.  Meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen helpen je hierbij.
  2. Investeer in goed slapen: Slaapproblemen komen veel voor tijdens de overgang. Zorg voor een slaapvriendelijke omgeving, zoals een donkere, koele slaapkamer en zorg voor een vaste slaap routine.
  3. Wees positief: De overgang kan een uitdagende tijd zijn, maar het kan ook een tijd zijn om te groeien en nieuwe mogelijkheden te verkennen. Probeer om positief te blijven en te focussen op de voordelen van deze nieuwe fase van je leven.
  4. Praat erover: Bespreek je klachten met je partner, vriendinnen, collega’s. Als je overgangsklachten je dagelijks leven belemmeren maar dan een afspraak met je huisarts of overgangsconsulent.  

Wil jij ook positief door de overgang gaan?

Wil je weten hoe je met een gezonde leefstijl positief door de overgang kunt gaan? Download de gratis leefstijlgids, 6 gewoonten voor meer balans. Hiermee zet je een eerste stap om je leefstijl aan te passen.

Leefstijlgids, vraag 'm hier aan!

Zoek meer artikelen