Wat je als man moet weten over de overgang: 10 tips

Geplaatst op 18-04-2023

Als je vrouw door de overgang gaat, kun je maar beter voorbereid zijn! De overgang kan een uitdagende periode zijn, niet alleen voor vrouwen, maar ook voor hun partners.

2 vogels, omgaan met de overgang als man

Als je vrouw door de overgang gaat, kun je maar beter voorbereid zijn! De overgang kan een uitdagende periode zijn, niet alleen voor vrouwen, maar ook voor hun partners. In dit artikel, ga ik je alles vertellen wat je moet weten, in het omgaan met de overgang als man, om deze fase samen met je vrouw te overleven. Dus laat me je meenemen op deze reis door de wereld van de overgang en hoe jij hier als man mee om kunt gaan.

De nieuwe realiteit

De overgang is een natuurlijk proces waarbij vrouwen geleidelijk stoppen met menstrueren en hun vruchtbaarheid afneemt. Dit gaat gepaard met lichamelijke, emotionele en mentale symptomen die de stemming en het gedrag van je vrouw beïnvloeden. 

Denk aan opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid, gewichtstoename en verminderd libido. Het kan een uitdaging zijn om hiermee om te gaan, vooral als je niet begrijpt wat er met je vrouw gebeurt.

Impact op je relatie

De overgang kan een enorme impact hebben op het leven van je vrouw, en daarmee ook op jouw leven als haar partner. Haar fysieke symptomen kunnen haar humeur beïnvloeden, waardoor ze prikkelbaar, vermoeid is of een kort lontje heeft. Haar emotionele symptomen kunnen leiden tot stemmingswisselingen, angst en depressie. Dit kan spanningen en conflicten geven in jullie relatie. Omgaan met de overgang als man is belangrijk om te begrijpen dat de overgang serieus genomen moet worden. Doe er niet lacherig over. 

Ondersteun je vrouw

Als je goed voorbereid bent en begripvol en ondersteunend bent, kun je je vrouw door deze uitdagende periode heen helpen.

 1. Informeer jezelf: Leer zoveel mogelijk over de overgang. Begrijp de fysieke, emotionele en mentale symptomen die je vrouw kan ervaren, zodat je beter begrijpt wat ze doorheen gaat.
 2. Luister actief: Luister naar je vrouw zonder te oordelen. Laat haar praten over haar symptomen, angsten en gevoelens, en bied een luisterend oor en empathie. Dit helpt haar om zich gehoord en begrepen te voelen.
 3. Wees geduldig en begripvol: Houd in gedachten dat je vrouw door een uitdagende periode gaat en dat haar symptomen niet haar schuld zijn. Wees geduldig, begripvol en toon compassie, zelfs als haar gedrag soms verandert.
 4. Bied ondersteuning: Bied praktische en emotionele ondersteuning aan je vrouw. Help haar met dagelijkse taken, bied haar comfort en steun als ze het moeilijk heeft.

Doorbreek het taboe

Laten we eerlijk zijn de overgang wordt vaak gezien als een “vrouwenprobleem”, maar het is belangrijk om te realiseren dat het een gezamenlijke uitdaging is in een relatie. Door het taboe te doorbreken en openlijk over de overgang te praten, kun je een sterke basis leggen voor communicatie en begrip tussen jou en je vrouw.

Humor zal je redden

De overgang kan soms een uitdagende tijd zijn, maar het betekent niet dat je je gevoel voor humor moet verliezen. Lach samen met je vrouw om de grappige momenten die kunnen ontstaan ​​door de hormonale schommelingen en onverwachte symptomen. Humor is een geweldige manier om de spanning te verminderen en de sfeer lichter te maken.

Wees betrokken

Laat je vrouw zien dat je betrokken bent en haar steunt tijdens de overgang. Ga samen naar afspraken met de arts, doe samen onderzoek en zoek naar oplossingen om haar symptomen te verlichten. Wees bereid om aanpassingen te maken in jullie leefstijl om haar te ondersteunen, zoals gezonder eten, regelmatig bewegen en voldoende slaap krijgen.

Communicatie is de sleutel

Goede communicatie is essentieel in het omgaan met de overgang als man. Wees open en eerlijk over je gevoelens, zorgen en behoeften, en moedig je vrouw aan om hetzelfde te doen. Bespreek samen hoe jullie de uitdagingen kunnen aanpakken en zoek naar manieren om elkaar te ondersteunen. Luister naar elkaar zonder te oordelen en toon begrip en empathie.

Toon liefde en genegenheid

De overgang kan een emotionele tijd zijn voor je vrouw, dus het is belangrijk om liefde en genegenheid te tonen. In het omgaan met overgang als man is het belangrijk dat je je partner laat weten dat je om haar geeft, haar waardeert en haar steunt, ongeacht de symptomen die ze doorgaat. Kleine gebaren zoals knuffels, kusjes en lieve woorden kunnen een groot verschil maken in haar gemoedstoestand en jullie relatie versterken.

Wees geduldig

Onthoud dat de overgang geen kortstondige fase is, maar een proces dat enige tijd kan duren. Wees geduldig in het omgaan met de overgang als man en geef je vrouw de ruimte en tijd die ze nodig heeft om met haar symptomen om te gaan. Het kan soms frustrerend zijn, maar blijf geduldig en begripvol. Onthoud dat dit een fase is die uiteindelijk voorbij zal gaan.

Tot slot

Onthoud dat de overgang niet alleen een uitdaging is voor vrouwen, maar ook voor hun partners. Hoe omgaan met de overgang als man? Informeer jezelf, toon begrip, bied ondersteuning en blijf communiceren met je vrouw. Met de juiste aanpak kun je deze periode samen overleven en jullie relatie versterken. Laat je vrouw zien dat je er voor haar bent, ongeacht de ups en downs van de overgang. 

Samen kunnen jullie deze fase doorstaan en sterker uitkomen aan de andere kant, klaar om samen nieuwe avonturen aan te gaan en te genieten van een nieuwe levensfase. Dus wees betrokken, toon begrip, wees geduldig en blijf communiceren. Je steun en liefde kunnen een wereld van verschil maken tijdens de overgang van je vrouw. Het is tijd om het taboe te doorbreken en samen sterker te staan!

10 tips voor omgaan met de overgang als man

 1. Informeer jezelf: Leer meer over wat de overgang is en welke symptomen je vrouw mogelijk kan ervaren. Kennis is macht en het helpt je om beter te begrijpen wat ze doormaakt.
 2. Wees geduldig: De overgang kan een emotionele, mentale en fysieke rollercoaster zijn voor je vrouw. Wees geduldig en begripvol, en toon empathie voor haar gevoelens en stemmingsschommelingen.
 3. Bied emotionele steun: Luister actief naar je vrouw en bied haar een luisterend oor. Laat haar weten dat je er voor haar bent en dat je haar steunt, ongeacht de ups en downs die ze ervaart.
 4. Toon begrip: Besef dat de overgang een normaal en natuurlijk proces is, en dat de symptomen die je vrouw ervaart echt zijn. Toon begrip en erken haar gevoelens zonder ze te minimaliseren.
 5. Bied praktische hulp: Help je vrouw in het dagelijks leven door praktische hulp aan te bieden. Dat kan variëren van huishoudelijke taken tot het zorgen voor de kinderen, zodat ze zich kan concentreren op haar welzijn.
 6. Moedig zelfzorg aan: Stimuleer je vrouw om goed voor zichzelf te zorgen tijdens de overgang. Moedig haar aan om voldoende rust te nemen, gezond te eten, regelmatig te bewegen en stress te verminderen.
 7. Ga mee naar afspraken: Begeleid je vrouw naar haar medische afspraken en toon interesse in haar gezondheid. Dit laat zien dat je betrokken bent en steun biedt bij haar zoektocht naar oplossingen voor symptomen.
 8. Wees flexibel: De symptomen van de overgang kunnen variëren van dag tot dag. Bied flexibiliteit en begrip als je vrouw haar dagelijkse routine aanpast aan hoe ze zich voelt.
 9. Blijf met elkaar praten: Open communicatie is van groot belang tijdens de overgang. Moedig je vrouw aan om haar gevoelens en behoeften te uiten, en wees bereid om te luisteren en te ondersteunen. Wees ook open over jouw gevoelens.
 10. Versterk je relatie: De overgang kan een uitdaging zijn, maar het kan ook een kans zijn om je relatie te versterken. Toon je liefde, genegenheid en steun, en werk samen als een team om deze levensfase samen door te komen.

Onthoud dat elke vrouw anders is en haar eigen unieke ervaring heeft tijdens de overgang. Door begrip, geduld en met elkaar in gesprek te blijven kun je als partner een waardevolle bron van steun zijn voor je vrouw tijdens deze uitdagende periode.

Wil je begeleiding in het omgaan met de overgang als man? Klik op de button en maak meteen een afspraak voor een vrijblijvende call.

Maak een afspraak