Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht tijdens de overgang. Het kan verschillende vormen aannemen, waaronder migraine. Wil je weten wat de oorzaak is en wat je zelf kunt doen om hoofdpijn te verlichten? Lees dan verder.
Hoofdpijn en overgang: Wat is de oorzaak?
Hormonale veranderingen tijdens de overgang spelen een grote rol bij het veroorzaken van hoofdpijn, vooral migraine. Het kan worden veroorzaakt door veranderingen in de oestrogeenspiegels. Een hoog oestrogeenniveau, een laag oestrogeenniveau of een wisselend oestrogeenniveau kunnen allemaal een trigger zijn.
In de perimenopauze beginnen oestrogeenspiegels te schommelen. Deze kunnen van dag tot dag veranderen. Als bij jou hoofdpijn of migraine wordt veroorzaakt door veranderingen in je oestrogeenspiegels, kan de perimenopauze een tijd zijn waarin dit vaker voorkomt. Ook als je voor de overgang nooit hoofdpijn had kan het voorkomen dat je dit nu wel ervaart.
Andere symptomen die tijdens de overgang beginnen, kunnen ook een trigger. Voorbeelden hiervan zijn slecht slapen, opvliegers.
Daarnaast zijn er nog andere oorzaken zoals stress, slecht slapen, een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, te weinig drinken, een lage bloedsuikerspiegel en alcohol. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook triggers zijn.
Hoofdpijn en overgang: Wat zijn de triggers?
Triggers kunnen variëren van hormonale schommelingen tot stress, te weinig drinken, daling van de bloedsuikerspiegel, slecht slapen, vermoeidheid.
Bepaalde voedingsmiddelen zoals cafeïne, chocolade, rode wijn, suiker, kaas, salami, citrusvruchten, zuurkool kunnen ook triggers zijn.
Wat kun je doen om hoofdpijn tijdens de overgang te verminderen?
Er zijn verschillende stappen die je zelf kunt nemen om hoofdpijn tijdens de overgang te verminderen.
- Houd een hoofdpijndagboek bij oorzaak en gevolg te achterhalen.
- Houd ook een voedingsdagboek bij om te onderzoeken of je gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Vermijd of beperk deze voedingsmiddelen.
- Als je heftige menstruaties hebt eet dan voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer zoals spinazie, soja, peulvruchten, vlees, vis.
- Drink voldoende (6-8 glazen water per dag) en eet voldoende groenten en fruit.
- Beperk je inname van koffie, thee en energiedranken.
- Eet een gezonde snack als je weet dat je volgende maaltijd pas over een paar uur is. Dit helpt om hoofdpijn door een lage bloedsuikerspiegel te voorkomen.
- Eet bij elke maaltijd eiwit en kies voor vezelrijke voedingsmiddelen om je bloedsuikerspiegel op peil te houden.
- Verminder je stress.
- Investeer extra in ontspanning. Massage, yoga helpen om goed te ontspannen.
- Beweeg voldoende (elke dag minimaal een half uur naar buiten).
Deze stappen helpen om hoofdpijn tijdens de overgang te verminderen. Als deze maatregelen niet effectief zijn, neem dan contact op met je arts om mogelijke behandelopties te bespreken.
Het kan een opluchting zijn om te weten dat hoofdpijn bij veel vrouwen na de menopauze vaak verbetert. Dit komt omdat hoofdpijn vaak wordt veroorzaakt door fluctuerende hormoonspiegels en deze schommelingen worden na de menopauze minder.
Meer weten?
In het boek Blij zonder ei – Hoe ga je met meer energie door de overgang? vind je oefeningen, opdrachten en praktische tips om je overgangsklachten te verminderen. Bestel het boek via onderstaande button.