Gezond eten, de basis van een gezonde leefstijl. 7 voordelen

Geplaatst op 10-02-2023

Gezond eten is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Lees verder voor meer informatie over de voordelen om vandaag over te stappen op een gezonde voeding!

Aubergine, tomaat, gember, gele paprika, rode pepers en ui als onderdeel van gezond eten

Gezond eten is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Een gezonde voeding zorgt voor energie voor je lichaam en is rijk aan voedingsstoffen. Als je overstapt naar een gezonde voeding ervaar je aantal dagen en weken al de effecten. Lees verder voor meer informatie over de voordelen om vandaag over te stappen op een gezonde voeding!

Gezond eten voor energie en prestaties

Elke dag gezond eten zorgt ervoor dat je de essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Je lichaam heeft ze nodig voor energie en om optimaal te presteren.

Veel van deze gezonde voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamines en mineralen. Deze komen niet voor in snacks, fastfood, kant- en klaarmaaltijden.  Eet dus zoveel mogelijk verse producten om er zeker van te zijn dat je voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Op gewicht blijven

Gezond eten is de sleutel voor mensen die een gezond gewicht willen behouden of bereiken. Voedingsmiddelen die gezond zijn zoals groenten, fruit bevatten minder calorieën dan bewerkte voedingsmiddelen zoals hamburgers en pizza’s.  Het voordeel van gezonde voedingsmiddelen is dat ze boordevol vitamines en mineralen zitten die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. 

Gezond eten zorgt ervoor dat je een voldaan gevoel krijgt. Het helpt je ook om je langer verzadigd te voelen. Waardoor je minder verlangt naar ongezonde opties die tot gewichtstoename kunnen leiden. Hierdoor blijf je beter op gewicht. 

Soepele stoelgang door gezond eten

Heb je regelmatig last van obstipatie, diarree, winderigheid of kramp na het eten? Dit kan een teken zijn dat je darmen niet optimaal werken.  

Fastfood en veel suikerrijke producten zorgen voor spijsverteringsproblemen.

Gezond eten helpt om je spijsvertering soepeler te laten verlopen. Granen, groenten, fruit en peulvruchten bevatten veel vezels. Dit zijn plantaardige voedingsmiddelen. Het hoge vezelgehalte in deze voedingsmiddelen verbetert je stoelgang.  Een gezonde voeding met veel vezels zorgt voor een gezondere darmflora. 

Als je begint met meer vezels te eten dan moet je lichaam daar even wennen. Je lichaam gaat protesteren door middel van bijvoorbeeld darmkrampen of winderigheid. Dit verdwijnt na een aantal dagen. Ben je niet gewend om veel vezels te eten? Bouw het dan langzaam op, Eet elke dag een beetje meer vezels. Drink ook veel water. Dit helpt om je stoelgang te verbeteren als je vezelrijker eet.

Minder risico op welvaartsziekten

Het eten van een gezonde voeding vermindert je risico op het ontwikkelen van ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas. Een voeding die niet in balans is bevat te veel suikers, ongezonde vetten en zout. Een voeding die in balans is bevat weinig suiker en zout. Een gezonde voeding bevat bovendien veel gezonde onverzadigde vetten. 

Een gezonde voeding zit dus niet alleen boordevol vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Door gezond te eten heb je een betere balans van de juiste voedingsstoffen. Dit helpt je om je om op een goed gewicht te komen en te blijven. Bovendien is gezond eten de sleutel in het verminderen van de ontwikkeling van bepaalde welvaartsziekten.  

Betere weerstand

Griep of verkoudheid voorkom je niet door gezond te eten. Door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen ondersteun je wel je weerstand. Met een goede weerstand is je lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen bestrijden. 

Vitamines en mineralen spelen een essentiële rol in je weerstand. Groenten en fruit bevatten veel voedingsstoffen die belangrijk zijn voor je weerstand. Eet elke dag voldoende groenten en fruit. 

Goed voor je hersenen

Gezond eten helpt je om je hersenen gezond te houden. Wat goed is voor je hart is over het algemeen ook goed voor je hersenen. Wist je dat 20% van je energie naar je hersenen gaat?

Van alle organen in je lichaam zijn de hersenen het meest gevoelig als het gaat om ongezond eten. Mensen die regelmatig fastfood eten lijken slechter te presteren als ze moeten nadenken. De hersenen hebben dus goede brandstof nodig om goed te kunnen functioneren. 

Bovendien helpt een voedingspatroon dat rijk is aan vitamines en mineralen om de hersenen beter van zuurstof te voorzien, wat het vermogen om helder te denken kan vergroten.

Een gezonde voeding bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Voor je hersenen zijn omega 3-vetzuren extra belangrijk. Ze worden ook wel brain boosters genoemd. Ze zorgen ervoor dat je cellen goed met elkaar communiceren. Noten en vette vis zoals zalm, makreel, haring zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Het advies is om elke week 1 keer vette vis te eten en elke dag een handje noten. 

Gezonder ouder worden

Nu je 40-plusser bent merk je misschien al dat je lichaam minder goed herstelt. Dit komt aan de ene kant omdat je ouder wordt. Aan de andere kant zijn je hormonen uit balans en is het zoeken naar een nieuw evenwicht.

Hierdoor voel je dat je vaker niet lekker in je vel zit. Je wil natuurlijk zo fit en vitaal mogelijk blijven. Gezond eten helpt je om je fit en vitaal te voelen. Als je gezond eet zorg je ervoor dat je lichaam alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Hierdoor is je lichaam beter in staat om goed te blijven herstellen. Het zorgt dat je lichaam minder snel achteruitgaat door het ouder worden. 

Wil je starten met gezond eten om je fit en vitaal te voelen? Selecteer de button ‘Plan Je Afspraak In’ om een GRATIS call met mij in te plannen.

Plan je afspraak in