Financiële leefstijl: Slimmer omgaan met geld

Geplaatst op 14-06-2024

Wil jij meer financiële ruimte creëren nu je in de overgang bent?

Financiële leefstijl. Geld is Tijd voor meer financiële rust en ruimte.

Droom jij van een mooie reis, een eigen bedrijf starten of minder werken nu je in de overgang bent? Houdt geld je tegen? In de nieuwste aflevering van de Menocast praat ik met Kirsten Burg – Lehmkuhl, auteur van “Geld is tijd”. Dit blog is een samenvatting van de podcastaflevering.  Lees verder als je financiële rust en vrijheid wilt bereiken, ongeacht je huidige situatie.

Het belang van financieel inzicht

Misschien heb je het gevoel dat je financiën niet helemaal op orde zijn of dat geld je tegenhoudt om je dromen te verwezenlijken. 

Het eerste en belangrijkste advies, is om de eerste stap te zetten naar inzicht. Dit kan eng en confronterend zijn, maar het is essentieel. Begin met het in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven. 

Waar geef je je geld aan uit? 

Waar komt het binnen? 

Door inzicht te krijgen in je financiën, ontdek je misschien mogelijkheden om te besparen of slimmer met je geld om te gaan. Dit inzicht kan soms confronterend zijn, maar het verandert je situatie niet, alleen je bewustzijn ervan. Dit stelt je in staat om bewuste keuzes te maken en minder stress te ervaren over je financiën.

Slimme financiële keuzes

Als je eenmaal inzicht hebt in je financiën, kun je bewustere keuzes maken. Misschien ontdek je manieren om te besparen of extra inkomsten te genereren. Dit kan door bijvoorbeeld een extra baan te nemen of voor jezelf te beginnen. 

Het is ook belangrijk om te kijken naar waar je geld naartoe gaat en bewuste keuzes te maken. Geld is een middel en niets om bang voor te zijn. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je het kunt gebruiken om je doelen te bereiken.

In het boek Geld is Tijd, dat op 22 juni uitkomt, deelt Kirsten praktische tips en verhalen van vrouwen die hun financiën op orde hebben gekregen. 

Creëer financiële doelen

Het creëren van financiële doelen is een belangrijk aspect van financieel beheer. Het kan in eerste instantie ontmoedigend lijken, maar door je doelen op te splitsen in kleinere stappen, maak je het haalbaarder. Stel dat je een reis wilt maken die €10.000 kost. Als je nu nog niets hebt gespaard, kun je een plan maken om dit bedrag in kleine stapjes te bereiken. Dit houdt het leuk en motiverend.

Een ander voorbeeld uit mijn boek is het verhaal van Virginia van Dijk, een Human Design coach. Zij had in twee jaar tijd €60.000 heeft gespaard voor een droomreis. Dit deed ze door scherpe keuzes te maken en offers te brengen, zoals geen koffie to go en zelf boterhammen smeren in plaats van in het bedrijfsrestaurant te eten.

Dit soort verhalen inspireren en laten zien dat het mogelijk is om je financiële doelen te bereiken, ongeacht je startsituatie.

Slimme besparingen en inzicht

Een van de praktische tips die ik wil delen, is om alle kortingen en gratis producten die je krijgt, bij te houden in een Excel-bestand. Dit kan een aanzienlijk bedrag besparen. Kirsten heeft bijvoorbeeld in twee jaar tijd €5000 bespaard door dit te doen. Elke keer dat je een korting krijgt, zet je het bespaarde bedrag op een spaarrekening. Dit zorgt ervoor dat je ongemerkt je spaargeld ziet groeien.

Begin vandaag en creëer financiële rust

Het is nooit te laat om te beginnen. Open vandaag nog een spaarrekening en stort er een klein bedrag op. Ga slim boodschappen doen en let op kortingen. Elke besparing, hoe klein ook, kan bijdragen aan je financiële rust. Geld is niet iets engs, maar een middel om je doelen te bereiken. 

Vrouwen hebben vaak de neiging om geld als iets negatiefs te zien, maar we moeten de waarde ervan erkennen en er ontspannen mee leren omgaan.

Het gaat erom dat je bewust wordt van je financiële situatie en leert hoe je hiermee om kunt gaan. Dit geeft je de ruimte om je leven te leiden zoals jij dat wilt, zonder stress over geld.

Praktische tips voor financieel succes

  1. Inzicht krijgen: Zet de eerste stap door inzicht te krijgen in je financiën. Dit kan confronterend zijn, maar het is de basis voor het maken van bewuste keuzes.
  1. Sparen: Open een spaarrekening en stort regelmatig geld. Begin met een klein bedrag en verhoog dit naarmate je meer inzicht krijgt in je uitgaven.
  1. Slim boodschappen doen: Let op aanbiedingen en koop producten in bulk. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren.
  1. Kortingen bijhouden: Houd alle kortingen en gratis producten die je krijgt bij in een Excel-bestand en zet het bespaarde bedrag op een spaarrekening.
  1. Bewuste keuzes maken: Kijk kritisch naar je uitgaven en maak bewuste keuzes. Dit kan betekenen dat je minder vaak uit eten gaat of zelf je lunch meeneemt naar het werk.
  1. Financiële doelen stellen: Stel financiële doelen en maak een plan om deze te bereiken. Splits grote doelen op in kleinere, haalbare stappen.
  1. Inspiratie opdoen: Lees boeken en verhalen van anderen die hun financiën op orde hebben gekregen. Dit kan je inspireren en motiveren om door te zetten.

Conclusie

Financieel inzicht en bewustzijn zijn de sleutel tot het bereiken van je doelen en het creëren van rust in je leven. Door kleine stappen te zetten en bewuste keuzes te maken, kun je je financiële situatie aanzienlijk verbeteren. Begin vandaag nog met het creëren van inzicht in je financiën, stel doelen en maak een plan om deze te bereiken. Het is mogelijk om je financiële doelen te realiseren, en het begint allemaal met bewustwording en inzicht.

Of je nu je eerste spaarrekening opent of al bezig bent met het verbeteren van je financiële situatie, elke stap telt. Gebruik de tips en verhalen in deze blog om geïnspireerd te raken en actie te ondernemen. Je zult merken dat je met elke stap dichter bij je financiële doelen komt en meer rust en vrijheid in je leven creëert.

Ontdek hoe je je financiële leefstijl kunt optimaliseren door het van Kirsten te bestellen via www.geldistijd.com

Wil je meer weten over het aanpasssen van je leefstijl zodat je met meer energie door de overgang gaat? Bestel dan mijn boek ‘Blij zonder ei’ door op de onderstaande button te klikken. 

Bestel Blij zonder ei