5 Tips om een opgeblazen gevoel te verminderen tijdens de overgang

Geplaatst op 05-06-2024

Zorgt de overgang ervoor dat je regelmatig last hebt van een opgeblazen buik?

Een opgeblazen gevoel tijdens de overgang.

Zorgt de overgang ervoor dat je regelmatig last hebt van een opgeblazen gevoel? Je bent niet de enige! Veel vrouwen ervaren dit ongemak tijdens deze fase van hun leven. Maar gelukkig zijn er manieren om verlichting te vinden. In dit blog vind je handige tips om je opgezette buik tijdens de overgang te verminderen.

Symptomen van een opgeblazen gevoel tijdens de overgang

Een opgezette buik tijdens de overgang kan gepaard gaan met verschillende symptomen. Naast de zichtbare zwelling van de buik kan een opgeblazen gevoel ook leiden tot ongemak en pijn. Sommige vrouwen ervaren een gevoel van volheid in de buik, alsof ze te veel hebben gegeten, zelfs als ze maar kleine hoeveelheden voedsel hebben gegeten. Daarnaast kunnen symptomen zoals winderigheid, boeren, brandend maagzuur en obstipatie ook voorkomen bij een opgezette buik tijdens de overgang.

Het is belangrijk om te weten dat deze symptomen van persoon tot persoon kunnen verschillen. Sommige vrouwen ervaren mogelijk alle symptomen, terwijl anderen alleen last hebben van een opgeblazen gevoel zonder andere spijsverteringsproblemen. Het is essentieel om naar je lichaam te luisteren en eventuele aanhoudende symptomen met je huisarts te bespreken.

Eetgewoonten die een opgeblazen buik kunnen veroorzaken 

Wat je eet kan van invloed zijn op de mate van een opgeblazen buik tijdens de overgang. Sommige voedingsmiddelen kunnen gasvorming veroorzaken en een opgeblazen gevoel verergeren. Het vermijden of beperken van deze voedingsmiddelen draagt bij om symptomen te verminderen. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je mogelijk wilt vermijden:

 • Koolsoorten: Denk aan kool, bloemkool, broccoli en spruitjes. Deze voedingsmiddelen bevatten stoffen die moeilijk verteerbaar zijn en gasvorming kunnen veroorzaken.
 • Bonen en peulvruchten: Bonen, linzen en kikkererwten zijn rijk aan vezels en eiwitten, maar kunnen ook gasvorming veroorzaken.
 • Uien en knoflook: Hoewel ze smaakvol zijn, kunnen uien en knoflook spijsverteringsproblemen veroorzaken, waaronder een opgeblazen buik.
 • Koolzuurhoudende dranken: Koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank en bruisend water kunnen gas in de buik veroorzaken en een opgeblazen gevoel versterken.
 • Kunstmatige zoetstoffen: Sommige kunstmatige zoetstoffen, zoals sorbitol en xylitol, kunnen leiden tot winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Het is belangrijk om op te merken dat niet iedereen op dezelfde manier reageert op deze voedingsmiddelen. Sommige vrouwen kunnen ze zonder problemen eten, terwijl anderen er gevoeliger voor zijn. Houd een aantal weken een voedingsdagboek bij om te bepalen welke voedingsmiddelen jouw symptomen verergeren, zodat je ze kunt vermijden.

Tips voor het verlichten van een opgeblazen buik tijdens de overgang

Nu je de mogelijke oorzaken en symptomen van een opgezette buik tijdens de overgang begrijpt, is het tijd om enkele tips te delen die je kunnen helpen verlichting te vinden. Hieronder vind je 5 nuttige tips om een opgeblazen buik tijdens de overgang te verminderen:

Tip 1: Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels

Vezelrijke voedingsmiddelen kunnen helpen bij de spijsvertering en het verminderen van een opgeblazen buik. Groenten, fruit, volkoren graanproducten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezels. Deze voedingsmiddelen bevatten voedingsvezels die de darmbeweging bevorderen en helpen bij een betere vertering. Probeer dagelijks minstens 25 tot 30 gram vezels binnen te krijgen.

Tip 2: Vermijd voedingsmiddelen die gasvorming veroorzaken

Zoals eerder vermeld, kunnen bepaalde voedingsmiddelen gasvorming veroorzaken en een opgeblazen buik verergeren. Probeer voedingsmiddelen zoals kool, bonen, uien en koolzuurhoudende dranken te vermijden of te beperken. Houd een voedingsdagboek bij om te bepalen welke voedingsmiddelen jouw symptomen verergeren, zodat je ze kunt vermijden.

Tip 3: Drink voldoende water

Voldoende hydratatie is essentieel voor een gezonde spijsvertering en kan helpen bij het verminderen van een opgeblazen buik. Drink dagelijks minstens 1,5 tot 2 liter water. Water helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en zorgt voor een soepele stoelgang. Het kan ook helpen bij het verminderen van vochtophoping in het lichaam, wat kan bijdragen aan een opgeblazen gevoel.

Tip 4: Beweeg regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de darmfunctie en kan helpen bij het verminderen van een opgeblazen buik. Probeer dagelijks minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging te krijgen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Dit bevordert de spijsvertering en draagt bij aan een gezonde darmwerking.

Tip 5: Verminder stress

Stress kan een negatieve invloed hebben op de spijsvertering en een opgeblazen buik veroorzaken. Het is belangrijk om manieren te vinden om stress te verminderen, zoals yoga, meditatie of wandelen in de natuur. Deze ontspanningstechnieken kunnen helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.

Andere opties voor het verminderen van opgeblazen buik 

Naast de bovengenoemde tips zijn er nog een aantal andere opties die kunnen helpen bij het verlichten van een opgeblazen buik tijdens de overgang. Probeer ze uit en kijk wat het effect is:

 • Pepermuntthee: Pepermunt heeft een kalmerend effect op de spijsvertering en kan helpen bij het verminderen van een opgeblazen buik. Probeer dagelijks een kopje pepermuntthee te drinken.
 • Gember: Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van een opgeblazen buik. Voeg geraspte gember toe aan warm water en drink het als thee.
 • Probiotica: Probiotica zijn goede bacteriën die de spijsvertering bevorderen en kunnen helpen bij een opgeblazen buik. 

Het is belangrijk om te onthouden dat de opties niet voor iedereen werken.

Lichaamsbeweging en een opgeblazen buik tijdens de overgang

Lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol bij het behoud van een gezonde spijsvertering en kan helpen bij het verminderen van een opgeblazen buik tijdens de overgang. Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de darmfunctie en helpt bij het bevorderen van een soepele stoelgang. Het kan ook bijdragen aan gewichtsbeheersing, wat ook weer helpt bij het verminderen van een opgeblazen buik.

Het is belangrijk om een dagelijkse routine te vinden die bij je past en die je kunt volhouden. Kies activiteiten die je leuk vindt, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of dansen. Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten. Dit draagt niet alleen aan het verminderen van een opgeblazen buik, maar ook aan je algehele welzijn tijdens de overgang.

Stressmanagement en een opgeblazen buik tijdens de overgang

Stress kan een negatieve invloed hebben op de spijsvertering en kan bijdragen aan een opgeblazen buik tijdens de overgang. Het is belangrijk om manieren te vinden om stress te verminderen en te beheersen. Hier zijn enkele stressmanagementtechnieken die je kunt proberen:

 • Yoga: Yoga combineert fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie om stress te verminderen en een gezonde spijsvertering te bevorderen.
 • Meditatie: Meditatie helpt bij het kalmeren van de geest en kan helpen bij het verminderen van stress en angst.
 • Wandelen in de natuur: Een ontspannende wandeling in de natuur kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.

Het is belangrijk om de stressmanagementtechnieken te vinden die het beste voor jou werken. Het kan handig zijn om verschillende technieken uit te proberen en te zien wat het beste bij je past.

Voedingssupplementen en een opgeblazen buik tijdens de overgang

Sommige voedingssupplementen kunnen mogelijk helpen bij het verminderen van een opgeblazen buik tijdens de menopauze. Hier zijn enkele supplementen die je kunt overwegen als bovengenoemde optie niet voldoende zijn:

 • Probiotica-supplementen bevatten goede bacteriën die de spijsvertering bevorderen en kunnen helpen bij een opgeblazen buik.
 • Vezelsupplementen kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het verminderen van een opgeblazen buik.

Het is belangrijk om met je arts te praten voordat je voedingssupplementen gaat gebruiken, vooral als je medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Conclusie: Het verlichten van een opgeblazen buik tijdens de overgang

Het ervaren van een opgeblazen buik tijdens de overgang is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om verlichting te vinden. Door gezond te eten, regelmatig te bewegen, stress te verminderen en indien nodig voedingssupplementen te gebruiken, kun je de symptomen van een opgeblazen buik tijdens de overgang verminderen.

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te experimenteren met verschillende technieken om te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Als de symptomen aanhouden of verergeren, neem dan altijd contact op met je arts voor verder advies en behandelingsopties.

Een opgeblazen buik tijdens de overgang is vaak van voorbijgaande aard. Met de juiste aanpak en zorg voor je lichaam kun je de overgang comfortabeler maken en genieten van een opgeluchte buik tijdens deze fase van je leven.

Wil je meer weten? 

In mijn boek ‘Blij zonder ei – Hoe ga je met meer energie door de overgang?’ geef ik je meer praktische tips hoe je met een gezonde leefstijl minder overgangsklachten ervaart. Bestel het boek via www.blijzonderei.nl

Liever advies op maat

Meld je dan aan voor het Meno Mastery programma. In drie sessies weet jij welke leefstijl precies bij jou past zodat de overgang je niet meer belemmert.

Bestel hier Blij zonder ei